WARISAN TIDAK TERLIBAT INSIDEN PAPAGOMO DISERANG — LORETTO

Sabah


Oleh Nio James

KOTA KINABALU: Parti Warisan Sabah (Warisan) menafikan terlibat dengan insiden kekerasan terhadap Exco Pemuda UMNO, Wan Muhammad Azri Wan Deris atau lebih dikenali sebagai Papagomo di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA), malam tadi.

“Kami tidak tahu menahu berkenaan insiden tersebut sehinggalah ia diviralkan.

JustForex

“Warisan tidak akan menyokong mana-mana budaya samseng kerana itu bukan budaya kami di sini,” kata Setiausaha Agung Warisan, Datuk Loretto Padua, hari ini.

Beliau berkata, walaupun Papagomo menunjukkan aksi samsengnya sebelum ini sehinggakan menimbulkan rasa tidak puas hati kepada pelbagai pihak, namun ini tidak bermakna kita perlu meletakkan maruah kita serendah Papagomo.

“Warisan tidak berkompromi dengan budaya samseng,” katanya.

Terdahulu, Papagomo diserang sekumpulan lelaki di KKIA ketika sedang mendaftar di kaunter, kira-kira jam 7.30 malam tadi.

Kejadian itu menjadi tular di media sosial selepas dimuat naik dalam laman sosial Facebook (FB) dan turut dikongsikan di aplikasi WhatsApp.

Rata-rata komen orang ramai tidak bersetuju dengan tindakan ganas individu berkenaan kerana ia memberikan imej buruk pelancong terhadap negeri Sabah.

Difahamkan, antara turut menyerang Papagomo adalah Pemimpin Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, Datu Akjan Datu Ali Muhammad

Insiden itu dipercayai daripada tindakan Papagomo mengoyak gambar Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal ketika mengadakan demonstrasi jalanan dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Kimanis.

Source link

Loading...

Articles You May Like

Gunman kills nine in German shisha bar rampage; extremist motive suspected
A nervous wait at Louisiana abortion clinic at center of U.S. Supreme Court fight
Factbox: Reaction to Britain’s new immigration rules
Sanders heads to big win in Nevada caucuses, Biden battles Buttigieg for second place
Twitter suspends group of pro-Bloomberg accounts over ‘platform manipulation’