SOLAT JUMAAT, TARAWIH DIBENARKAN DI MASJID DAN SURAU TERPILIH

Sabah


KOTA KINABALU: Aktiviti solat berjemaah solat Jumaat serta solat Tarawih akan dibenarkan di Sabah bermula Jumaat ini, namun hanya untuk masjid dan surau yang terpilih saja.

Mufti Negeri Sabah Datuk Bungsu @ Aziz Jaafar, dalam satu kenyataan, hari ini, berkata pelaksanaan solat berkenaan disarankan sebanyak lapan rakaat sahaja.

JustForex

Beliau turut berkata, keputusan kebenaran itu tidak membabitkan solat sunat Hari Raya Aidilfitri dan ahli kariah dinasihatkan supaya mengadakan solat sunat Hari Raya di rumah masing-masing.

“Bagi solat Jumaat, hanya AJK masjid sahaja dibenarkan bersama bilangan ahli jemaah tidak kurang tiga orang dan tidak melebihi 12 jemaah termasuk imam dan khatib.

“Takbir Hari Raya hanya dibenarkan pada malam Hari Raya sahaja dengan kadar yang memadai dan AJK yang berusia lebih 70 tahun tidak dibenarkan hadir berjemaah.

“Penggunaan pembesar suara semasa bacaan teks khutbah dan takbir Hari Raya juga dibenarkan untuk manfaat orang Islam di sekitar masjid dan surau,” katanya.

Sementara itu, Bungsu berkata, kenyataan berhubung penangguhan aktiviti di masjid sebelum ini tertakluk kepada ketetapan baharu ini.

Pihaknya turut mengingatkan para AJK dan ahli jemaah supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Katanya, ia termasuklah membuat pemeriksaan suhu badan, memakai pelitup muka, menggunakan cecair pembersih tangan, serta merekodkan kehadiran masing-masing.

“Mereka yang mempunyai gejala sakit seperti demam dan batuk tidak dibenarkan hadir ke masjid dan surau.

“Amalam penjarakan sosial termasuk semasa solat tidak kurang satu meter, mengelakkan bersalaman dan memakai pelitup muka ketika solat perlu dipatuhi,” katanya lagi.-http://beritasabah.com

Source link

Loading...

Articles You May Like

English shops and pub gardens reopen in ‘major step’ to freedom
The day before elections, Peru marks record COVID-19 deaths
Hong Kong’s multimillionaire population hit record high last year even as its economy had its worst recession on record
South Asia surpasses grim milestone of 15 million COVID-19 cases: Reuters tally
Myanmar activists stage ‘bloody’ protests against military