MASYARAKAT CINA PUNYA TANGGUNGJAWAB PELIHARA BUDAYA, DAN TRADISI –

Sabah


Oleh Nio James

KOTA KINABALU: Ahli perniagaan terkenal, Datuk Hsieh Yang Vui berkata, masyarakat Cina harus memainkan peranan untuk melaksanakan tanggungjawab bagi memulihara budaya dan tradisi masing-masing.

Kata Hsieh yang juga pengarah urusan Zuma Engineering Sdn Bhd, Perlembagaan Persekutuan telah memberi hak masyarakat Cina untuk meraikan perayaan mereka, termasuk Tahun Baharu Cina (CNY).

JustForex

“Sudah menjadi tradisi orang Cina untuk memasang tanglung merah semasa CNY dan merayakan tahun baru ini dengan rakan-rakan dan keluarga mereka dari latar belakang dan budaya yang berbeza.

“Masyarakat Cina mesti mempertahankan hak-hak mereka seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan menolak tuntutan yang tidak munasabah yang dibuat oleh individu pelampau,” katanya ketika menerima kunjungan hormat daripada persatuan Persatuan Masyarakat Cina Bersatu Kota Kinabalu (USCCAKK)diketuai presidennya, Datuk Susan Wong Siew Guen di sini, semalam.

Sambil menyambut baik pemandangan tanglung merah gergasi yang menghiasi Kompleks Sukan Likas, beliau berkata persatuan itu telah melakukan kerja yang luar biasa dalam menganjurkan Festival Tarian Singa, Naga dan Unicorn serta Pameran Kampung Budaya Cina setiap tahun.

“Sejak dua tahun yang lalu, USCCAKK telah menggabungkan teknologi tinggi dalam acara tersebut, seperti memasang skrin LED di atas pentas dan di luar dewan supaya lebih ramai pengunjung dapat menyaksikan persembahan tarian naga, unicorn dan singa yang menarik,” katanya.

Jawatankuasa USCCAKK kemudian mengdakan kunjungan mesra ke atas pengarah urusan KK Drinks Sdn Bhd Melissa Wong untuk mendapatkan tajaan bagi acara tersebut.

Melissa (kanan) menyampaikan tajaan minuman Minuman KK untuk acara itu kepada Soo (kiri) sambil disaksikan Susan (tengah).

Melissa berkata setiap masyarakat Cina mempunyai kewajipan untuk menjaga kebudayaan mereka untuk generasi akan datang.

Beliau menawarkan untuk menaja 150 karton air botol dan 50 karton air dalam cawan untuk acara itu.

Sementara itu, Susan mengucapkan terima kasih kepada Hsieh atas sokongannya dan berharap beliau akan menghadiri perayaan Tahun Baru Cina itu.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Melissa dan penaja-penaja lain diatas sokongan untuk acara tersebut bagi memastikan Festival Tarian Singa, Naga dan Unicorn serta Pameran Kampung Budaya Cina 2020 akan menjadi satu kejayaan yang hebat.

Susan berkata Pameran Budaya Kampung Cina akan diadakan di koridor Kompleks Sukan Likas pada hari ini (11 Januari) dari 9.00 pagi hingga 5.00 petang. Aktiviti tersebut akan dirasmikan oleh Konsul Jeneral Republik Rakyat China di Kota Kinabalu, Liang Caide.

Pintu gerbang Festival Tarian Singa, Naga dan Unicorn 2020, di Kompleks Sukan Likas menanti pengunjung.

Pameran ini akan mempamerkan pelbagai teh tradisional Cina, pastri dan makanan istimewa serta Miss Cheongsam dan pertandingan Tang Suit pada pukul 10.00 pagi.

Festival Tarian Singa, Naga dan Unicorn akan diadakan dari 12.30 malam hingga 7.00 malam pada hari yang sama dan akan dirasmikan oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Program ini termasuk pertunjukan persembahan oleh kumpulan tarian singa, naga dan unicorn serta penampilan istimewa oleh God of Fortune dan pertunjunkan pukulan 24 gendang.

Source link

Loading...

Articles You May Like

United States issues guidelines to encourage more interaction with Taiwan
Israel to tell ICC it will not cooperate with war crimes inquiry
Biden plans to crack down on ‘ghost guns’ with action on Thursday
No Ramadan bazaars in Kelantan, says state health exco
Covid-19: Teachers, students in SRJK (C) Bukit Beruang to undergo 10-day quarantine after pupil tested positive